Banchefen efter den hårda vintern: ”Nu behöver vi medlemmarnas hjälp”

 

Det har varit en sällsynt lång och snörik vinter och många golfbanor i landet har som en följd av det tagit lite extra stryk. På de flesta håll ligger golfpremiären med öppna sommargreener flera veckor senare än normalt.

På golfbanan i Aspeboda har förberedelserna pågått ett bra tag för att så snabbt som möjligt kunna kicka igång säsongen på allvar.

  • Vad det gäller greener och tees så börjar vi med luftning. När sedan ytan har torkat så vertikalskär vi och hjälpsår där det behövs för att sedan lägga på vårtäckningsdukar. Vi skottade också av de flesta greener tidigt för att komma igång lite snabbare, säger Tommy Franzon, rutinerad banchef på Falun Borlänge golfklubb.

 

Tre hål i sämre skick

Banan är faktiskt i bättre skick än vad banchefen hade väntat, efter en vinter med ett lager av is och ett snötäcke på omkring en meter. Men det finns några hål som kräver en hel del extra arbete.

  • På grund av översvämningen i Aspån så har hål 3 tagit mycket stryk och även hål 5 och 14 får vi arbeta extra med. För att vi ska ha en bana i fint trim under säsongen så får vi hålla tummarna för att vädergudarna är med oss. Dessutom är det nödvändigt att vi får lite mer hjälp av medlemmarna för att vi så snabbt som möjligt ska vara igång, enligt Tommy Franzon.

 

Klubben vädjar om medlemmarnas hjälp

Under onsdagen skickade klubben ut ett mail till medlemmarna där man omgående ber om hjälp, med tanke på arbeten som måste utföras innan banan kan öppna. I mailet framgår att behovet av ideella insatser även kommer att finnas löpande under säsongen. I utskicket räknas tio punkter upp där medlemmarna behöver stötta med arbetsinsatser, innan säsongen kan komma igång på allvar.

När banan kan öppna är ännu oklart, men ambitionen är förstås så snart som möjligt.

– Hur ser greenerna ut efter vintern?
– De flesta greener har klarat sig bra trots att vintern var en månad längre. Mycket hänger på om värmen håller i sig. Vi tror dock att vi ska kunna öppna först ett par veckor senare än vad vi har vant oss vid de senaste åren.

 

Teen anpassas till hektometersystemet

  • Är det några förändringar på gång under årets säsong som medlemmarna kommer att märka av?
    – Då vi började med hektometersystemet förra året fick vi använda tillfälliga markeringar på teena men nu har de nya kommit och de är ursnygga. Det är en av många förändringar.

Hektometersystemet används av allt fler golfklubbar i landet och ersätter färger vid tee, för att få mer rättvisande utslagsplatser utifrån varje spelares kapacitet.

 

”Tidigare morgnar är ett måste”

Det kräver mycket att jobba med att leda arbetet för att få en golfbana av högsta klass varje säsong. Rutin, kunskap, känsla och ett enormt engagemang, är bara några av alla egenskaper. Dessutom finns det en egenskap till som är viktig, enligt Tommy Franzon. Man måste vara morgonpigg.

  • Vi börjar egentligen klockan sex på morgnarna men kommer oftast mycket tidigare än så. Vi har en tvåveckors planering för arbeten på anläggningen men det blir ofta ändrade planer då förutsättningarna kan skifta från dag till dag. Vi har alltid mer arbeten än vad vi har tid för, så det är viktigt med frivilliga som hjälper till. Även om man som spelare ser och hör klippare hela tiden så är det bara en liten del av allt vad vi håller på med.

 

Reporter: Niklas Lindh

info@niklaslindh.com

FAKTARUTA:

Namn: Tommy Franzon, banchef
Ålder: 58
Bor: Aspeboda
Familj: Fru och 2 barn (24 och 26år)
Golf-handikapp: 7,7
År som medlem i FBGK: 32