Golf är min yoga – Så kopplar kommunchefen av från jobbet

Det var en mycket tidig augustimorgon ifjol som vi möttes på parkeringen utanför klubbhuset. Det var alldeles stilla på banan, förhållandena var perfekta och solen hade bara stigit en liten bit ovanför trädtopparna. Det var lätt dagg i gräset, luften var hög och frisk och sommarens skönhet skulle snart klinga av. Det lyste av glädje och entusiasm i Kjell Nyströms ögon. Det var en fin morgon för golf. Den perfekta starten på en ny dag.

Som golfare är Kjell Nyström stark, med ett handikapp som ofta håller sig strax under tiostrecket. Under vår runda var Nyströms utslag från tee och puttarna både säkra och trygga. Men ibland hände det att han darrade till på manschetten och förlorade någon boll i ett snårigt buskage. Men glädjen fanns hela tiden där, under hela rundan. Glimten i ögat. Passionen för golfen.

– Golf är min yoga! När jag är på banan är det endast golf jag tänker på och kan koppla bort jobb och andra vardagssysslor och umgås med andra glada golfare, säger Kjell Nyström.

Tar rollen som tävlingsbas på fullt allvar

Vid sidan av golfbanan är det rollen som tillförordnad kommundirektör i Falu kommun som tar det mesta av hans tid. Det var den rollen som han tillträdde i vintras efter flera år som ekonomichef. Men trots att jobbet tar mycket tid, så är golfen så oerhört viktig i Kjell Nyströms liv. Och hans roll i styrelsen och som tävlingskommitténs ordförande tar han på största allvar.

  • Jag har varit medlem i över 20 år och tycker att även jag ska dra mitt strå till stacken precis som så många andra har gjort för mig. Ju fler vi är som hjälper till desto bättre.

En vinter av planering

Under vintern har Kjell Nyström tillsammans med övriga tävlingskommittén planerat för en ny tävlingssäsong på banan i Aspeboda och filat på programmet. Det är mycket att tänka på och många parametrar att ta hänsyn till. När jag frågar om sommarens tävlingsprogram får jag ett långt och engagerat svar:

  • Vi har en bra kombination av tävlingar. Både damkommittén och Club 55 håller igång med två tävlingar per vecka under vardagar. Trevliga helgtävlingar är ICA Maxi, Golfhäftet Trophy och Midsommargolfen. Även golfveckan håller på att ta form. KM-tävlingarna är kul och utmanande som jag tycker att fler bör var med i. Det finns alltid någon klass att anmäla sig till. I år har vi även några DM-tävlingar. Vi har dessutom några juniortävlingar men här vill jag gärna se att vi kan ordna fler. Och så har vi ju Samspelet – den traditionella tävlingen tillsammans med Dalsjö.

Frivilliga behövs som tävlingsledare

För att tävlingssäsongen ska bli så bra som möjligt så räcker en engagerad och proffsig tävlingskommitté dessvärre inte särskilt långt. Det stora jobbet görs av medlemmarna själva:

– Det är mycket arbete som flera duktig medlemmar arbetar med för att det ska flyta på bra när själva tävlingsdagen kommer. Nu återstår att få frivilliga att ställa upp som tävlingsledare. Vi ordnar även denna säsong utbildning i GIT-tävling. Så här hoppas vi verkligen att du som medlem ställer upp.

  • Vad är det som krävs av FBGK för att vara en tävlingsarrangör av rang?
  • Först och främst en fin och välskött bana. Sedan en grupp duktiga funktionärer som ser till att allt flyter på före, under och efter tävlingen.

– Hur stort brukar intresset vara för att tävla på banan i Aspeboda?

  • Mycket stort och vi fyller upp helgtävlingarna och under golfveckan.

Tävlingsmänniska på golfbanan

När morgonrundan i augusti gick mot sitt slut tittade jag på klockan. 18 hål på en bit under tre timmar. Egentligen ett högt tempo, men inte ett uns av stress. En bana i ett fantastiskt fint skick, en golfspelande Kjell Nyström som ger glädje och skratt. Men samtidigt fullt fokus på uppgiften. För tävlingskommitténs ordförande är en tävlingsmänniska på golfbanan. I varje fall när det gäller kampen med och mot sig själv.

  • Ja för mig är det fullt fokus som gäller för att utmana mig själv till bättre s

Efter 22 år som medlem i Falun Borlänge Golfklubb brinner lågan för golfen allt starkare. Och det har dessutom blivit många golfresor genom åren. Det bästa golfminnet i livet kommer från första besöket på Old Course, St Andrews tillsammans med sonen. Och uppladdningen inför årets säsong sker också den under en resa till Skottland. Så kanske årets golfhandikapp kryper ännu längre ner under tiostrecket. Fråga tävlingsmänniskan Kjell Nyström när ni ser honom nästa gång.

 

Reporter: Niklas Lindh

info@niklaslindh.com

 

 

Namn: Kjell Nyström

Ålder: 63

Bor: Falun

Familj: Fru och två vuxna barn med sambos, barnbarn och vovve. Sonen golfar, men alla har egna golfutrustningar så de kanske hänger på till sommaren.

Golf-handikapp: 9,9

År som medlem i FBGK: 22